υπηρεσίες

Κατάγματα καρπού και άκρας χειρός


Τα κατάγματα αυτού του τύπου εάν δεν έχουν παρεκτοπιστεί (δεν έχουν φύγει από τη θέση τους) η απλή εφαρμογή κάποιου νάρθηκα ή γύψου για 4 με 5 εβδομάδες αρκεί για την πώρωση τους (για να κολλήσουν). Όταν τα κατάγματα αυτά έχουν φύγει από τη θέση τους πρέπει να γίνει κάποιος χειρισμός ανάταξης (επαναφοράς δηλ. του παρεκτοπισμένου κομματιού στη θέση του) και στη συνέχεια εφαρμογή γύψου. Το κάταγμα πάντα πρέπει άμεσα να ελέγχεται με ακτινογραφίες για να είμαστε σίγουροι για τη σωστή ανάταξη. Επίσης πρέπει τις πρώτες εβδομάδες το κάταγμα να επανελέγχεται ακτινολογικά διότι ακόμη και μέσα στο γύψο μπορεί να φύγει από τη θέση του.

Τέλος σε κατάγματα που είναι ιδιαίτερα ασταθή και συντριπτικά ή σε κατάγματα που η προσπάθεια ανάταξης δεν πετύχει αποδεκτή θέση , έχει θέση η χειρουργική θεραπεία. Η σύγχρονη τεχνολογία  παρέχει ιδιαίτερα εξελιγμένα υλικά οστεοσύνθεσης των καταγμάτων που βοηθούν σημαντικά το έργο του χειρουργού. Ωστόσο εδώ μετρά πάνω από όλα η εμπειρία και η εξειδίκευση του  χειρουργού άκρας χειρός για την επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος.      

Όσον αφορά στα κατάγματα των δακτύλων και των μετακαρπίων ισχύουν οι ίδιες βασικές αρχές αντιμετώπισης τους. Σε αυτά τα κατάγματα , όποιο τρόπο θεραπείας και αν επιλέξει ο θεράπων Ορθοπαιδικός, πρέπει να μη  ξεχνά ότι η μακρά σε διάρκεια ακινητοποίηση πολύ εύκολα οδηγεί σε δυσκαμψία του χεριού , επιπλοκή που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη στον ασθενή. Για το λόγο η έγκαιρη κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική.